HEEMKUNDIGE KRING DRONGHINE
 

 

U bent nu hier: Home - nieuws
Heemkundige kring Dronghine vzw
 

vinderhoutse bossen

17/04/2020

 
 
NIEUWSBRIEF april 2020
 
In 2014 plantten kinderen uit scholen in de omgeving bosgoed op percelen in de Heiebreestraat
Voor de realisatie van de groenpool werken meerdere partners samen:
Vlaamse Overheid (VLM, ANB, VMM, AWV, Vlaamse Waterweg NV), Provincie Oost-Vlaanderen,
stad Gent, gemeente Lievegem en Natuurpunt.
 
 
Kom en ontdek
de groenpool Vinderhoutse Bossen
 
5 nieuwe wandelroutes
 
 
 
Beste lezer
 
Graag hadden we jullie via deze weg de uitnodiging voor een feestelijke opening van nieuwe wandelpaden in de groenpool Vinderhoutse bossen gestuurd. Helaas stak de coronacrisis daar een stokje voor.
We bleven echter niet bij de pakken neerzitten maar gingen aan de slag om verschillende routes uit te werken zodat jullie toch al volop kunnen genieten van de groenpool die steeds groter en mooier wordt.
Het is net nu, in deze crisistijden, dat we nog meer dan anders de waarde van groengebieden dicht bij huis kunnen ervaren.
 
Nieuwe wandelpaden
We zijn dan ook blij om jullie met deze nieuwsbrief te kunnen informeren dat er vanaf vandaag vijf wandelroutes opengesteld zijn. De routes zijn volledig bewegwijzerd en variëren in afstand van 4,3 km tot 11,3 km.
Op de overzichtskaart kan je de verschillende routes wat meer in detail bekijken.
 
 
De wandellussen brengen je langs alle topgebieden van de groenpool (nieuwe bosuitbreiding, kinderboerderij, oude boskern, bijzondere parken). Er zijn avontuurlijke (rood/bruin) en meer toegankelijke wandelingen (groen/geel/oranje). Stapschoenen (of laarzen bij nat weer) zijn aangewezen. De paden gaan door bos en weiland en zijn grotendeels onverhard. Wandelaars met een alle terrein kinderwagen die niet terugschrikken voor hobbelige wegen en greppeltjes kunnen kiezen voor de groene, gele of oranje route.
Voor mensen die iets moeilijker te been zijn, met een gewone kinderwagen of kinderen met loopfietsjes willen wandelen, vragen we nog een paar jaar geduld. Eens de definitieve paden er liggen, zullen ook zij volop kunnen genieten van de groenpool.
 
De routes staan ook op Route You en zijn downloadbaar als PDF of gpx voor gps. Met een geprint kaartje en routebeschrijving of een smartphone blijf je zonder problemen op het goede pad.
Zolang de huidige maatregelen van kracht zijn, kunnen de paden enkel door buurtbewoners gebruikt worden.
De routes blijven uiteraard beschikbaar om na de crisis ook door andere wandelaars verkend te worden.
 
 
 
foto 1, ree ©Dirk Huyghe - foto 2, eenbes ©Ludo Goossens
Een bos vol leven
De Vinderhoutse Bossen maken deel uit van een netwerk van Europees beschermde natuur, het Natura 2000 Netwerk. Dit zijn gebieden die op ecologisch vlak zeer waardevol en belangrijk zijn. De kwetsbare fauna en flora verdienen hier onze aandacht en respect. Met een beetje geluk ontdek je als wandelaar wel een ree in het gebladerte, hoor je de zwarte specht roffelen of zie je ergens de zeldzame eenbes bloeien.
 
 
Door honden aan de leiband te houden, op de paden te blijven, de natuur niet te beschadigen en geen afval achter te laten, kan iedereen mee zijn of haar steentje bijdragen aan het beschermen van deze waardevolle natuur. Zo kunnen we er allemaal volop van genieten, elk bezoek opnieuw.
 
 
 
De Groenpool Vinderhoutse Bossen is in beweging
Er zijn al veel gronden aangekocht, plannen uitgetekend en nieuwe bossen aangeplant. Vanaf 16 april 2020 zijn de toegankelijke paden opengesteld voor wandelaars. Vanaf 2021 worden de parken Leeuwenhof en De Campagne ingericht als portalen met picknickplekken, speelbossen en nieuwe fiets- en wandelpaden. De kinderboerderij aan De Campagne krijgt een uitbreiding en een volledige heraanleg. Vanaf 2023 zullen er ook enkele routes toegankelijk zijn voor fietsers en ruiters. We blijven ook de volgende jaren nog heel wat bomen aanplanten.
 
foto 1 en 3, ©Griet Buyse​
Op de hoogte blijven?
Naast de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) werken ook Natuur en Bos, de provincie Oost-Vlaanderen, de Stad Gent, de gemeente Lievegem en Natuurpunt volop mee aan de uitbouw van de groenpool. De VLM coördineert de acties van de verschillende partners in de Groenpool Vinderhoutse Bossen.
De laatste stand van zaken over de uitvoering van het project is te lezen op
 
 
 
 
Interesse?
Ken je iemand die ook interesse heeft in dit project?
Inschrijven op de digitale nieuwsbrief kan nog steeds door een mailtje te sturen naar vinderhoutsebossen@vlm.be of via deze Inschrijflink
We zullen slechts enkele keren per jaar een brief versturen en je kan altijd uitschrijven.
 
Heb je vragen over dit project? Stel ze gerust op vinderhoutsebossen@vlm.be We proberen zo snel mogelijk een antwoord terug te sturen.
 
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid.
 
 
Over deze nieuwsbrief:
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de dienst Communicatie, Vlaamse Landmaatschappij (VLM), Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel. www.vlm.be.
Vragen en opmerkingen over deze nieuwsbrief zijn welkom op vinderhoutsebossen@vlm.be. Ook suggesties voor artikels kunt u op dat mailadres aan ons bezorgen.
Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, klik hier om u uit te schrijven. Uw gegevens en voorkeuren kunt u hier aanpassen.
 
VLAAMSE
LAND
​MAATSCHAPPIJ
 
 
OVER VLAANDEREN.BE                    DISCLAIMER                  TOEGANKELIJKHEID